Húsos som

Cornus mas

A somfélék (Cornaceae) egész Európában elterjedt növények. Egyik legismertebb fajuk a Húsos som (Cornus mas). 3–7 méter magasra növő cserje. Még a lombosodást megelőzően nyíló sárga virágai nem csak a tavasz első hírnökei, hanem dísze is a kertnek.

Gyümölcsei 1,5 – 3 centiméter nagyságúak lehetnek, hosszúkás szilvára emlékeztető, általában élénkpiros, savanykás, pikáns ízű. A gyümölcshúsán belül csontmagot találunk. Szeptember közepétől érnek be az ízletes vitamindús gyümölcsök, amelyeknek kellemes édes-savanykás íze és magas C-vitamin tartalma van. A szedés után a somot kb. 8-10 napig lehet tárolni, de készíthetünk belőle lekvárt, zselét, szörpöt, de kandírozhatjuk, vagy likőr alapanyagként is kiváló. Aszalványként a téli hónapokban kitűnő C-vitamin forrás. Kemény, rugalmas fájából kitűnő szerszámnyelet lehet készíteni.

A som már kora tavasszal megmutatja szépségét, márciustól nyílnak a színpompás sárga virágok, amelyek sok hasznos rovart csalogatnak kertünkbe. Igen korai virágáért, valamint jó várostűrése miatt parkokba is szívesen ültetik. Szárazságtűrése és jó regenerációs képessége alapján kiválóan használható talajvédelemre is (kopárokon, sekély talajú lejtőkön stb.)

A termés érése után a som lombozata gyönyörű őszi színeket ölt, sárga, illetve vörös színben pompázik az ősz végére. A húsos som a középhegységek vadon élő növénye, általában az erdőszéleken találkozhatunk vele, mert a napos helyeket kedveli, árnyékban nem terem gyümölcsöt. Több országban is termesztik. Őshonos, régi növényünk, amit a helység- és családnevek is igazolnak.

Sövénynövénynek is ültethetjük, hiszen még az erőteljes visszavágás után is könnyedén kihajt tőről. Ebben az esetben kora tavasszal metsszük a növény hajtásait. Díszítő értéke télen is van a színes vesszőjű fajtáknak.