Kertépítés, tóépítés

  • Tereprendezés                                               
  • Füvesítés
  • Sziklakert, tóépítés                  
  • Kerti utak, tipegők kiépítése
  • Öntözőrendszer, kerti világítás kiépítése
  • Parkosítás                                        

A sziklakert
A szabad természetben a sziklákon csak hosszú idő után telepszenek meg a növények. Az időjárás viszontagságai mállasztják a felszíni kőzetet, így jön létre a növények megkapaszkodásához szükséges törmelék, máladék, talaj. A   magvakat a szél sodorja, vagy az állatok hurcolják oda, s valamely alkalmas helyen gyökeret eresztenek az első növények, majd lassanként elterjednek.

A kertben mesterségesen létrehozott sziklás környezetben próbáljuk meg utánozni a kő borította hegyoldalak természetes vegetációját. Az igazán szép sziklakert nem csak a kövek és növények véletlenszerű együttese, hanem természetszerű hegyi termőhely és egyben számos állat, pl. gyíkok élőhelye is.
Alapvetően a sziklakertépítés nem nagyművészet, de ahhoz, hogy a sziklakertünk harmonizáljon a környezetével, és mindig szemet gyönyörködtető legyen, már szükség van némi ismeretre, jártasságra és nem utolsósorban ízlésre is.

Tervezés
A sziklakertépítés komoly fizikai munka is, ezért is fontos előre jó alaposan eltervezni, hogy mit és hova teszünk. A sziklakert három alkotórészét a köveket, a talajt és a növényeket igen sokféleképpen lehet elrendezni. A mészkő, a gránit, a pala, a homokkő és még számos más kőzet alkalmas arra, hogy sziklakertet építsünk belőle.

A hely kiválasztása
A legelőnyösebbnek a déli fekvés számít, mert a növények többsége igényli a bőséges napfényt. Ez persze nem zárja ki, hogy a kert árnyékosabb részein is építsünk sziklakertet, támfalat viszont a növények kiválasztásánál gondosan kell eljárnunk. Az árnyas szegletekbe ültethetünk örökzöld cserjéket: rododendront, bukszust, mahóniát, borostyánt, díszfüvet, páfrányt. Szépen mutat az árnyékliliom, a tüdőfű, elegáns a gímpáfrány, változatos megjelenésűek a különböző sásfajok.
A sziklakert a kőfal, a kavicságy a kert bármely részén hangsúlyos téralakító elem. Jól illik a terasz elé, a támfal alkalmas a rézsű megtámasztására. A kavicságy inkább közvetlenül a ház mellett praktikus.
Bár a lejtős terepeket nehezebb karbantartani, mint a sík területet mégis a domboldal szinte kínálja magát, hogy sziklakertet építsünk rajta, az aljában pedig támfalat. Nagyobb kiterjedésű meredek telken támfalak építésével akár több teraszt is kialakíthatunk. A magasabb támfal építéséhez célszerűbb és biztonságosabb faragott követ használni, a fugákba dekoratív párnákat képező sziklakerti évelőket ültethetünk.

A sziklakert kialakítása
A kövek kiválasztásánál vegyük figyelembe, hogy milyen típusú sziklakertet kívánunk építeni. Masszív támfal építésére nagyobb és mindenképp fagyálló köveket szerezzünk be. Bizonyosan nem hibázunk, ha az adott vidék kőzetét választjuk.
A sziklakert építésénél nincs szükség semmiféle alépítményre. Legfeljebb a talaj felszínén lévő laza felső réteget távolítsuk el, ez a sekély gödör szolgál alapozásul. Nagyobb sziklakert vagy kavicságy létesítésekor tanácsos lehordani a laza feltalajt, a köveket, zúzalékot a sekély gödörbe kell helyezni, majd a sziklakertben a talajt a kövek közé visszatömködni. Ahol tömör, agyagos az altalaj, ott az esővíz nem tud beszívódni, elszivárogni. A lefutó víz elmossa a termőtalajt, a támfalak feletti mélyedésekben pedig pangó víz maradhat, ami egyaránt káros. A fölös víz elvezetésére a megfelelő irányba ássunk árkokat, és töltsük fel durva folyami kaviccsal. A kavicságyban a víz gyakorlatilag szabadon áramlik, gyorsan elvezethető. A kavicságy eliszaposodását megelőzhetjük azzal, ha a kavicságyra drénfóliát terítünk, majd erre egy takaró kavicsréteget.  
A sziklakertépítés közben ügyeljünk arra, hogy valamennyi kő szilárdan feküdjön, ha rálépünk, ne billegjen, és főleg ne forduljon ki a helyéből. A szabálytalan alakú kövek nehezen illeszthetőek ezért belőlük szélesebb falat kell építeni a megfelelő szilárdsághoz. Miután a kövek a helyükre kerültek, nyomban elültethetjük a növényeket, a fákat és a cserjéket is. A kisebb hézagokba a lágyszárúak, sziklakerti növények kerüljenek. Az ültetés után alaposan öntözzük be a növényeket. Később erre már alig lesz szükség, mert a kövek, sziklák között élő fajok jól viselik a szárazságot. Gyomlálni viszont rendszeresen kell, hogy a nem kívánt fajok ne nyomják el az általunk telepített növényeket.

TÓÉPÍTÉS

A saját tó varázsa A víz látványának varázsára nem könnyű magyarázatot adni, de mindenki tudja, milyen felemelő, ugyanakkor megnyugtató érzés megpihenni rövidebb hosszabb ideig egy tó partján. A tó, a víz, a halak a növények közelebb hozzák a természetet. Békák, gőték, szitakötők garmadája költözhet a tavunk partjára, azon túl, hogy a tavunk gyönyörködtet is, és számos kellemes tulajdonságát élvezhetjük a nyári hónapok alatt.

A saját tó kialakítása már elérhető bármely kerttulajdonos számára, amennyiben hajlandó áldozni rá egy kis pénzt, helyet és időt. A fent említett előnyök abban az esetben valósulnak meg, ha a tavunkat jól építettük meg, és helyesen telepítettük be. Nem szép látvány egy zavaros, zöld víztükör, melynek partját felverte a gaz, és ellepik a szúnyogok. Ezek általában két okra vezethetők vissza. Egyik a nem szakszerű építés a másik a fenntartási munkák elhanyagolása.Ha nem kíván elmélyülni a tóépítés rejtelmeiben, mindenképpen kérje, szakember tanácsát illetve bízza a kivitelezést    már gyakorlott építőre. Például bizza ránk!