Fűben-fában orvosság. Fenyőrügy szirup és lekvár készítése.

Fűben-fában orvosság!

Sokan használják a fenyőrügyből készített szirupot megfázás esetén, mivel ez egyrészt természetes anyag, másrészt pedig gyorsan kikúrálható vele a légúti megbetegedés. A népi gyógyászatban a fenyő fiatal tűleveleinek, rügyeinek főzetét ajánlják légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén. Tavasszal mindenképp érdemes a fenyőrügyet  felhasználnunk, ugyanis számos betegségre gyógyírt jelent. A fenyőrügy szirup a piacon igen drága, jobban járunk, ha magunk készítjük el.

A fenyőrügyben lévő anyagok nyákoldó hatásúak, így nem véletlen, hogy első sorban szirupot készítenek belőle, ami rendkívül jól alkalmazható természetes köptetőként és biztos gyógyírt jelent a megfázásra és a köhögésre, de a listának itt még koránt sincs vége, mutatjuk mi mindenre jó a fenyőrügyből készített szirup! 

Az erdei fenyőrügy hatása

  • A tűlevél tartalmaz gyantát, cserzőanyagokat, ásványianyagokat, vitaminokat (C-, B2-, K-vitamin) karotinoidokat, illóolajokat.
  • A tűlevélben 6x több C-vitamin van, mint a citromban vagy narancsban.
  • Mint általános erősítőszert is számon tartották.
  • Napjainkban a fenyő fiatal tűleveleinek, rügyeinek főzetét ajánlják légúti problémák, megfázás, köhögés, torokfájás esetén.
  • Az idült hörghurut “gyógyítója”.
  • Reumás betegek panaszait enyhítheti oldata.
  • Illóolaja fertőtlenítő, nyákoldó, köptető, erősítő, élénkítő, antimikrobiális, gyulladáscsökkentő. ( Forrás: Dr. Babulka Péter)

Gyógyászati célra még felhasználható: a lucfenyő, a jegenye-, a vörösfenyő, a törpefenyő és az ezüstfenyő. Figyelem! A tiszafa mérgező, annak hajtásait nem szabad fogyasztani, felhasználni. 

.A fenyőrügy elnevezés valójában a fenyőfák friss ág végéit jelenti. A rügyek gyűjtésénél figyeljünk arra, hogy a szennyeződéseket elkerülve mindig tiszta közúttól és városi környezettől távol gyűjtsük. A 3- és a 7-cm-es hosszúságú zsenge rügyek a legalkalmasabbak a gyűjtésre.

Szirup készítése

Egy tiszta üveg aljára 2-3 cm magasságig cukrot szórunk, erre tegyünk egy sor fenyőrügyet. Kicsit nyomkodjuk meg, és folytassuk az előző műveletet, egészen addig, amíg a tele nem töltöttük az üveget. 

Zárjuk le, és tegyük meleg helyre, kitehetjük a napra is (ez esetben jobban bebarnul). 2-3 nap múlva a cukor olvadni kezd (ha nem, akkor tegyünk hozzá néhány kanál vizet), ha gondoljuk tehetünk még hozzá friss rügyet.  

Amikor azt látjuk, hogy a fenyőrügyek összeestek és kifakultak, az üveg tartalma pedig besziruposodott, szűrjük le, és töltsük üvegekbe az orvosságot.

Hűvös helyen sokáig eláll, hűtőben pedig akár egy évig is fogyasztható marad.

A szirup használata: hurutos köhögés esetén étkezések előtt együnk belőle egy teáskanállal. Langyos teába is tehetjük, citrommal ízesíthetjük.

 

Fenyőrűgy lekvár

A rügyeket fazékba tesszük, annyi víz kell rá, hogy ellepje, forraljuk fel majd hagyjuk állni egy napot.

Cukrot adunk hozzá (én 1 literhez 30 dkg cukrot tettem, de ez izlés kérdése) majd botmixerrel pépesíteni kell, majd sűrűre főzzük. Jót tesz az ízének egy citrom leve. Forrón tegyük üvegekbe, majd szárazdunsztba! Akinek ez az íz nagyon erős, lágyithatja azt , ha almát és kiwit tesz hozzá.

Péksüteményhez fogyasztva, pikáns és izgalmas lekvár.

 

              

                                                                                                                                                         Szabó Nelli / 2020.06.01.