Vintage virágtartó kerékpár készítése

VINTAGE stílus jellemzői

Az 1920 és 1975 közötti öltözködési stílusok mindegyikét vintage-nek nevezhetjük. Nem összekeverendő a retró stílussal, mely körülbelül az 1975–1990-es évek öltözékeit jelenti. 

A vintage időszak ennél régebbi, sokkal nemesebb, ritkább, épp ezért értékesebb ruhadarabok gyűjtőneve.

Főbb színei a púder- és cukorkaszínek, valamint a fekete és a fehér. Kedvelt anyagai a csipke, selyem , bársony, damaszt, szatén és a tüll.

A második világháború után megjelennek a műanyagok, vagyis a szintetikus szálak, először a nejlon harisnya kerül be a divatba, majd az 1960-as évektől megkezdődik a műanyagok használata az öltözéktervezésben is.

Az textilek mintái eltérőek lehetnek, mivel az évek során rengeteg művészeti irányzat váltotta egymást.

Mivel ez az irányzat konkrét életstílussá alakult át, így magában foglalja az élettér kialakítását is.

A stílus jellemzői a régi, akár funkcióját vesztett bútorok és használati tárgyak újra felhasználása. Akár funkcióját veszett darabok is lehetnek ezek, mivel nem cél a rendeltetésszerű használat, sőt elvárás is a kreatív megoldások alkalmazása.

Anyaghasználata változatos. A romantikus vintage a természetes anyagokat részesíti előnyben, míg modernebb változata már kombinálja a régit a kortárs elemekkel.

Az újonnan készült berendezési tárgyak régiesítése egy különleges ága a vintage lakberendezésnek. E során a bútorok textúráját változtatják meg, régiesítik azokat, általában mechanikus úton, koptatással, csiszolással. (Forrás: wikipedia) 

VINTAGE virágtartó kerékpár készítése

Amire szükségünk lesz:

  •  egy régi kerékpárra 
  •  csiszolóra, festékre
  •  kosarakra vagy ládákra
  •  műanyag virágládára vagy cserepekre
  •  színes és futós virágokra
  •  mű ill. selyemvirágra
  •  virágföldre
  •  diszítőelemekre

Ha szerencsénk van kerékpárt  találunk vidéki házunk, vgy ismerőseink padlásán. Ha nincs, akkor ki kell látogatnunk egy vásárba és a használt cikk árusoknál körbenéznünk. De internetes portálokon is vadászhatunk a megfelelő darabra. 
Csiszolás után lefesthetjük a bicajunkat. Ne essünk kétségbe, ha megfolyik kissé a festék. Bevállalósabbak választhatnak élénk színeket, sárgát, rózsaszínt, pinket, pirosat is akár.

Én maradok a barna és elefántcsont színnél.  

Az egyszerűség miatt én festék sprayvel fújtam le a bicajokat. Lehet egy vagy több színű is akár. 

Még pár éve vettem néhány kerékpárra való kosarat, azokba kerülnek a virágok. Tehetünk fel fa ládákat is.

A virágokat beültettem a virágládába és a virágcserepekbe. Beszereztem néhány csokor művirágot is, azt beszúrkodtam az élő virágok közé. 

Kerítettem néhány díszt, egy régi madárkalitkát, amit szintén lefestettem, egy viharlámpát, egy táblácskát a kosár hátuljára.

A fára felakasztottam egy madáretető házikót  és késznek nyílvánítottam a kompozíciót. 

Használhatunk még számtalan díszítőelemet: régi vekkert, selyem sálat , feliratos táblákat, de akár egy vintage stílusú képkeretet is beilleszthetünk a kosárba, a lehetőség végtelen. 

Jó munkát mindenkinek!

Szabó Nelli

Ilyen lett: