Magasles építés

A magaslesek (más néven vadlesek, vadászles) a vadászati célon túl elősegítik a mezőgazdasági és erdei vadkárok megelőzését és csökkentését, a vadállomány és a vadászterület ellenőrzését, megfigyelését, végezhetünk róla ragadozógyérítést, állománybecslést, vadkár elhárítást. Az egyik legfontosabb funkciója a biztonság, a biztonságos vadászat elősegítése, hiszen sík területen ezekről a berendezésekről nemcsak jobban lát a vadász, de a lövés leadása is biztonságos. A célt tévesztett puskagolyó hamarabb csapódik a földbe, mintha talajszintről adnánk le a lövést.

A jól elhelyezett magasles cserkelő útról takarásban megközelíthető, az uralkodó szélirány a vadász szagát a vaddal ellentétes irányba viszi. Ezért célszerű több magaslest is elhelyezni a területre, hogy a szélirányt hasznunkra tudjuk fordítani. Az állandó magaslesekkel igen változatos megjelenési formában találkozhatunk. Általában egészséges, tartós keményfából készülnek (pl. akác) 4-7 m magas, hasznos felső alapterülete kb. 2-3 m2. A lábakat 1 méter mélyre leásva a les megfelelően biztosan áll, a lábakat egymással leggyakrabban úgynevezett András-kereszttel  szoktuk merevíteni. A tartósság érdekében égetjük a földbeásott részt.

A megrendelő kívánságára a felületet kezeljük, amitől a les élettartama megnövekszik.  A lesek állapotát évente ellenőrizni kell, mivel a lábak és a padlódeszka idővel korhadhat, a létra fokai elöregszenek. A lesek kihelyezésénél figyelembe kell venni nemcsak a vad szokásait, mozgását, de a vadászat mikéntjét is, a les megközelítésétől a vad elszállításáig bezárólag, figyelembe kell venni az időjárási tényezőket, a szélirányt és a látási viszonyokat és persze a lövés leadásának biztonságát is.

Az általunk készített lesek:

- természetes anyagokból készülnek

- illenek a környezetbe

- stabilak, biztonságosak, kényelmesek

- kevés karbantartást igényelnek

- halkan lehet rájuk felmászni

- a terület adottságait legoptimálisabban kihasználva helyezzük el.

 Új magasles építését vagy meglévő magas les karbantartását, felújítását egész évben végezzük.

Árajánlatot személyes megbeszélést követően tudunk adni!

Vadetető, sózó

A tudatos vadgazdálkodás egyik fontos eszköze a vad etetése. Elsősorban télen, amikor a tájat hó borítja, lényegesen lecsökken a vadászterület vadeltartó képessége. Szükségessé válik a vad etetése.

Ma már nem csak télen etetjük  a vadat, de ilyenkor különösen fontossá válik. Fontos hogy a vadat a területen tartsuk, ezáltal csökkenthetjük a vadkárt is. A vadat a táplálékkal, illetve a nyaló sóval helyben tudjuk „marasztalni”, így biztonságosabbá, kiszámíthatóbbá válik a vadászzsákmány. A területen élő vad becsléséhez, számlálásához is nagy segítség a jól működő etető, sózó, dagonyázó. Sózó segítségével mikroelemeket, gyógyszereket is juttathatunk a vadnak.. A só kijuttatásra manapság talán a legelterjedtebb módszer a tönksózó alkalmazása. Ennek alapja egy kissé magasabbra (30-40 cm) hagyott tuskó, melyben motorfűrésszel egy négyszögletű üreget alakítanak ki, amibe tömb sót helyeznek. Egyre több helyen alkalmazzák a paszta formájában vásárolható nyalósókat is, amelyek egyszerűen a fákra kenve kínálhatók fel a vad számára.

Az őzeknek, szarvasoknak, dámvadnak elsősorban szálastakarmányt teszünk ki. Erre legalkalmasabb a széna tároló más néven nagyvad etető. Vaddisznónak   kiválóan megfelel a szóró, illetve a csöves kukorica is. Fácánoknak alkalmas egy talaj közeli féltető, amely hó mentesen tudja tartani a talajt, ahová aztán kukoricát szórhatnak a vadászok.

Vállaljuk etetők, és sózók elkészítését, telepítését is.